Shkodra Post
Uncategorized

Kolë Idromeno, artisti shumëdimensional/ Ai njihet si projektuesi i Shkodrës evropiane…

Gjurmët e tij gjenden kudo në Shkodër edhe në ditët e sotme. Mjafton një vizitë në zonën muzeale të qytet, e cila mban emrin e projektuesit të saj Kolë Idromeno. Për këtë figurë është shkruar shumë dhe një prej tyre është Gjon Stefa, i cili në librin “Oazi i Artë i Gjuhadolit” trajton gjerësisht këtë personalitet.

Gjon Stefa veçon artet e bukura dhe rolin që Idromeno pati në projektimin e Shkodrës europiane.

Përveçse piktor, arkitekt, urbanist, fotograf, skenograf, siparist, muzikant e kompozitor këngësh shkodrane, Idromeno ishte themeluesi i shkollës realiste të pikturës shqiptare të shekullit XIX-XX.

Në vitin 1883 realizoi tablonë “Motra Tone” që është dhe vepra e parë e rëndësishme realiste në pikturën shqiptare të periudhës së Rilindjes dhe Pavarësisë.

Related posts

Shkodër/ Pranga 47 vjeçarit, kapet me pistoletë pa leje dhe me fishet gati për qitje…(VIDEO)

Benet Beci: Albumi i një pasditeje në Parrucë, aty ku i shtrijmë dorën njëri-tjetrit, për më të mirën e qytetit tonë, për Shkodrën!…

Fushatë me shtrëngime duarsh/ Bilali : Me këto zgjedhje fiton Shkodra…